Samvete och profit

Tittar på TV4 morgon och blir lite upprörd. Inte för att de rapporterar om en ny väljarbarometer från Novus och slår upp stort att det är första gången centern ligger under 4 %-spärren, utan för att reportern i förbifarter hasplar ur sig att siffrorna inte är statistiskt säkerställda. Okej tänker jag. Inte statistiskt säkerställda??? Varför gör man då detta till en nyhet? Det är ju inte ens säkert att det är sant!!!

Och hur många medelsvensson vet vad ”statistiskt säkerställd” betyder?

Hur många förstår att det betyder att den stora nyheten som man slår upp så stort kanske inte alls är en nyhet? Att det kanske inte ens överensstämmer med verkligheten? Det kan lika gärna vara så att urvalet i undersökningen inte är helt representativt. Det kan lika gärna vara slumpen.

Sen lägger man ner en hel del tid på att analysera vad detta betyder för partierna och Alliansen, men ägnar inte en ända sekund till åt att kritiskt analysera konsekvenserna av den bristande kvalitén i undersökningen. Eftersom det är TV4 som beställt undersökningen kanske man inte har råd att inte göra en nyhet av det hela. Lite FOX-varning på den rapporteringen tycker jag.

Share